Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Songs of Joni Mitchell

2 november 2018 * 19:30 - 21:30

Noordpool Orkest ft. Zara McFarlane, Ben van Gelder, Anna Serierse & Jorrit Westerhof

Joni Mitchell is een levende legende. In november van dit jaar wordt ze 75 jaar. Een aanleiding om haar te eren met een bijzonder concert op de openingsavond van So What’s Next? Het 42-koppige Noordpool Orkest speelt Mitchells mooiste, voor orkest gearrangeerde songs met als speciale gasten jazzzangeres Zara McFarlane uit Londen, stersaxofonist Ben van Gelder, aanstormend zangeres Anna Serierse en virtuoos gitarist Jorrit Westerhof. Voor al deze jonge muzikanten is Joni Mitchells muziek van grote invloed geweest op hun eigen muzikale ontwikkeling. En dat hoor je in hun interpretaties van haar liedjes.

De Canadese Joni Mitchell is een singer-songwriter met een onwaarschijnlijk vocaal bereik. In haar omvangrijke oeuvre verkent ze steeds nieuwe wegen. Ze begon haar muziekcarrière met folk en werd wereldberoemd met de evergreens ‘Big Yellow Taxi’, ‘Blue’ en ‘Both Sides Now’. In de jaren zeventig zocht ze nieuw terrein op aan de randen van pop, jazz, fusion en wereldmuziek. Ze werkte toen samen met andere pioniers: Herbie Hancock, Steve Gadd, Jaco Pastorius en Wayne Shorter.

Joni Mitchells songteksten zijn als een dagboek dat haar leven becommentarieert. Vaak put ze uit haar persoonlijke leven, maar haar werk schept ook een sociaal geëngageerd tijdsbeeld van de jaren 70 en 80. Haar eigenzinnige composities en geluid, die ze als autodidact ontwikkelde, hebben een onuitwisbaar stempel gedrukt op de folk en jazzmuziek en op de generaties muzikanten na haar.

In 2000 kwam Mitchells 17e album Both Sides Now uit, dat twee Grammy’s kreeg. Mitchell zingt hierop jazzklassiekers en eigen werk en wordt begeleid door een orkest geleid door Vince Mendoza. Deze muziek heeft het Noordpool Orkest in het bijzonder geïnspireerd voor dit project. In Eindhoven klinken arrangementen van Vince Mendoza, van Herbie Hancock en nieuwe arrangementen van Martin Fondse en Reinout Douma.

Locatie

Muziekgebouw Eindhoven
Heuvel 140
Eindhoven,
+ Google Maps
Website:
https://www.muziekgebouweindhoven.nl